Chilikausi 2017

Kauden 2016 yteenveto

Niinhän siinä taas kävi kuten ennustinkin. Jälleen kerran kirjoittelu on jäänyt käytännössä tekemättä. Kausi oli lopulta aivan kohtuullinen, vaikka Suomen kesä nyt on sellainen kuin on. Alkukesä mentiin heinäkuun ensimmäiselle viikolle jummittaen ja sitten yht’äkkiä kaikki puskat oli kukassa ja raakileita syntyi hurjaa vauhtia. Loppusato kypsyikin sitten sisällä ja kuivuria joutui huudattamaan useamamman kerran, sillä sen tasoilta loppui tila kesken.

Lopulta satoa tuli sen verran reippaasti että hienoksi jauheeksi jauhettunakin sitä tuli jokseenkin riittävästi. Mm. Aji Norteno tuotti 3.5dl lasipurkillisen kahdella puskalla. Eipä tarvitse sitäkään idätellä ihan vähään aikaan. Kauden toinen yllättäjä oli se aito, alkuperäinen Naga Morich. Myös Varaderon Habanero teki muhkean sadon. Tämä katubistrosta Varaderosta Matanzasin provinssista Kuubasta tuotu chili teki Suomessa nyt 2. sukupolven satoa. Maistuu muuten paremmalta edelleen kuin se Scotch Bonnet / Habanero Orange / Havannan paprika. Aika pitkälle sama lajike kuitenkin on kyseessä. Ehkä vähän vähemmän jalostettu.

Kausi 2017

Siitä tulee erilainen! Jauheita on jo sen verran paljon, että mitään ns. ruokachiliä en aio laittaa ollenkaan!

Lajikkeet/Lajit:

  • Capsicum Lanceolatum (4 kasvia)
  • Capsicum Flexuosum – PI631154 (4 kasvia)

Alkuperäinen Lanceolatum on aikoinaan vuonna 2012 Chilifoorumin kautta saatu pistokas. Se on sitkeistä tappamisyrityksistä huolimatta (lue: huonosta hoidosta ja suoranaisesta heitteillejätöstä) tehnyt joka vuosi satoa, josta siemeniä on kerätty. Kyseisen kasvin turvettakaan ei ole vaihdettu ainakaan kahteen vuoteen. Lisäksi ruukku on ollut ilmeinen siemenkaatopaikka, sillä Lancella kasvaa kaverina tukku klementiinejä. Jos tällä hoidolla kasvi on pysynyt suhteellisen hyvävointisena niin mitä ne ovat sitten kasvihuoneessa kunnon hoidolla? Todennäköisesti ne tekevät vain lehtiä 🙂

Kasvatuksen onnistuessa on tarkoitus on kerätä siemeniä kunnon mälli. Näitä voi sitten vaikka lahjoittaa Chiliyhdistykselle, tms. Joissakin marjoissa on ollut aina aavistuksellinen polte. Maku on hyvin jännä, ehkä marjoista saa hieman erikoista maustetta sekoituksiin. Näin siis jos kerätyt siemenet itävät…

Flexun siemenetkin ovat Chilifoorumin kautta saatuja. Muutama kausi sitten niitä kasvoi ja hieman satoakin tekivät. Flexut ovat tietysti kasvihuoneessa etummaisena, jos niitä tarvitsee käsin pölytellä.

Jos kummatkaan eivät idä niin varasuunnitelmana on kasvattaa yksi kausi Heirloom-tomaatteja.

 

1 Comment on “Chilikausi 2017

  1. Hyvät on suunnitelmat ja varasuunnitelmakin on.
    Mitäpä jos kuitenkin kasvattelisit jotakin ihan tuoreena käytettäväksi pitkin kesää. Minä olen tuoremausteiden kannattaja, jauheita en juuri käytä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.