Villejä ja paluu perusteisiin

Tilasin vielä Semillakselta joitakin villejä, vaikka se tälle kaudelle jo myöhäistä onkin. Harmitti kun omat C. lanceolatumin siemenet eivät enää itäneet. Niitähän piti sitten vähintään saada. Muut villit ovat Capsicum chacoënse (CAP 1445 ja CAP 524), Capsium rhomboideum ja yksi Capsicum galapagoense lajiin kuuluva.

Rhombon ja lancen siemeniä pääsi lautalle silti makoilemaan ja laitoin minä sinne yhden Aji Ecuador Orangen seuraksi. Villeistä olisi tarkoitus saada ihan sisäkasveja. Olen edelleenkin sitä mieltä että lanceolatum on yksi kauneimmista kukiltaan. Taimet jumittaa edelleen 1l purkeissa mutta josko kuun vaihteessa saisi Yaran lannoitteet ja samalla hyppy seuraavaan ruukkukokoon on edessä. Tänä vuonna aion unohtaa sen ainaisen turvemullan kanssa pelaamisen ja kokeilen Biolanin sammalmultaa.

Kasvihuoneeksi on tulossa myöhemmin keväällä 12m2 Nuoli. Eihän se ilman tekniikkaa jää tälläkään kertaa. Sähköjä en aio huoneelle ainakaan tänä vuonna vetää vaan 12V ja 40Ah akku aurinkopaneeleineen saa riittää. Aion käyttää ESP32-kehitysalustoja ja kokeilla ESP-Now protokollaa tiedonvälityksessä huoneen ja talon välillä vähentääkseni sähkönkulutusta. Mitattavia suureita tullee olemaan lämpötila, kosteus, vesitankin veden määrä ja mahdollisesti ilmanpaine.

Veden määrän mittaus on ehkä se tärkein ja tapoja siihen on useita. Vedenpaineeseen ja ultraääniantureihin perustuvia ratkaisuja olen kokeillut vaihtelevalla menestyksellä. 0-15KPa paineantureita ei niin vaan ole ja jos sellaisen sattuu löytämään se maksaa huomattavan paljon. Ultraääniantureista saadut kokemukset eivät myöskään vakuuta. Päätin kokeilla tällä kerralla mahdollisimman yksinkertaista ratkaisua.

“Anturina” toimii 10-kierroksinen ja arvoltaan 10K tarkkuuspotentiometri. Sen akseli on yhdistetty laakeroituun akseliin jossa on pyöreä väkipyörä. Sen halkaisija mitoitetaan niin, että säiliön vedenkorkeudelle riittää tuo 8-10 kierrosta. Väkipyörän kautta kulkee kuitusiima, jonka toisessa päässä on veden pinnalla kelluva koho, toisessa päässä kohon kanssa samanpainoinen vastapaino. Kun vedenpinta laskee, koho painuu alaspäin vedenpinnalla pyörittäen kehää ja sitä kautta potentiometria. Lopun arvaatte… ESP-32 kehitysalustojen AD-muunnin ei tosin täysin lineaarinen ole, mutta siihenkin löytyy ratkaisut. Jos pääsisi eroon ainakin arvon pomppimisesta 0-100 välillä.

Edit 14.3.2021

Sammalmultaa tuli eilen haettua 2 jääkalikkaa, jotka sai hirveällä potkimisella ja ähräämisellä irrottaa lavasta. Tuolla ne on alakerran eteisessä lattialämmityksen sulatettavana. Josko pääsisi ruukuttamispuuhiin alkavalla viikolla. Yllätyksekseni huomasin että toinen ruskeista C. rhomboideum siemenistä oli työntänyt jo hännän pihalle. Ei sitä turhaan sanota helpoksi idätettäväksi villien joukossa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.