Värilämpötilalla on väliä?

Mysteerichilit kääntyvät kylmemmän valon suuntaan

Filippiiniläiset mysteerichilit kasvaa ja voi hyvin. Alusastia on kokonaan kahden loisteputkirungon alla. Runkojen reunoilla on värilämpötilaltaan 2900K putket ja keskellä 4000K. Minne suuntaan taimet katselee? Pitänee hommata toiset 4000K tai kylmemmät putket ja katsoa suoristuuko nuo. Jos niin käy niin asia saa lopullisen varmistuksensa. Luonnollisemman värisellä (lue: kylmemmällä) valolla on mielestäni suotuisampi vaikutus kasveihin, kuin ainakin omiin silmiini rumemmalla pehmeällä valolla.

Odotan aurinkoisia viikonlopun päiviä, että saisin nuo parvekkeelle ison lampun paisteeseen. Mutta tietysti niitä tulee aina kun on töissä tai muualla. Tähän “ulkovaloon” nuo raakut pitää totutella vähän kerrallaan. Ehkä jo 3 viikon päästä parvekkeella on tarpeeksi lämmintä ennen klo kahdeksaa. Olisi kiva saada moiset jo päiväksi sinne.

Työpaikan lentävät pirulaiset eli harsosääsket saavat myös jokseenkin tylyn kohtalon. Kasvien altakasteluveteen päätyi yksi murskattu Provado hyönteispuikko. Kyseiset koristekasveille tarkoitetut typpilannoitetta sisältävät puikot liukenevat multaan päätyen kasvin nestekiertoon. Juuria ja lehtiä syövät/imevät öttiäiset saavat myrkkyä itseensä ja tekevät ennen pitkää seppukun. Harsosääskiä ei suoraan mainita, mutta ne pirulaiset munii multaan ja toukat syövät nimen omaan juuria. Provadolla on 4 päivän varoaika ja 8 viikon vaikutus. Töissä asuvat chilit vasta kukkivat joten mitään hätää ei ole. Chilifoorumilla on aiheesta keskusteltu paljon ja sen teho on todettu kun kaikki muu on pettänyt. Lentävät yksilöt saa kätevästi huiputettua Fairy-mukilla ansaan.

Lajimäärä on pysynyt edelleen kymmenessä eikä se siitä näytä kasvavan… Paitsi että yksi työkaveri on Thaimaassa keskellä rankkasateita ja hänet pyysin etsimään minulle joltain kivalta pikku torilta mahdollisesti löytyviä oransseja chilejä. Toinen työkaveri lähti taas Senegalin ympäröimässä jokilaaksossa majaansa pitävään Gambiaan. Luulisi sieltäkin jotakin löytyvän. Kymmenestä lajikkeesta seitsemän kukkii ja neljässä on raakileita. Ihan hyvät asetelmat näin huhtikuun alkuun. Ohessa vielä kuvapläjäys.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.