Fixed Gear=Fixi | Single Gear=Sinkula | Double Gear=Donkula

Dobbel Gang, Double Speed = Donkula

Ajatuksissani on ollut jo pitkään toisen lokarillisen fillarin rakentelu. Tällaisia sadekelin pyöriä olisi yksi kotona ja yksi Viinasella, jota pidän autotukikohtanani poikien asuessa luonani. Lähdin käymään Linnan Pyöräverstaalla aikeenani tutkia valikoimia.

Juttu siirtyi aika nopeasti sinkuloista Sachs Torpedo Duomatic takanapoihin. Kerroin omasta kokemuksestani kyseisen 2-vaihteisen navan kanssa ja siitä, että niitä on mahdotonta löytää nykypäivänä. Hetken päästä käsissäni oli tuollainen myyttinen Duomatic 622mm vanteelle pinnattuna. Sen ympärillehän piti siis saada myös pyörä.

Pitkällisen arpomisen jälkeen verstaalta lähti mukaan 28 tuumainen Terässiipi Magnum 12. Sen alkuperäinen takavanne jäi visusti talteen sillä siinä on 5-lehtinen rataspakka, mutta myös napavaihde jolla koko höskän välityssuhde muuttuu. Ehkä siitä saisi joskus myös jonkun Double Speed takakiekon..

Terässiivestä karsittiin irti kaikki mahdollinen, runko sai Nitromors käsittelyn, jonka jälkeen sitä hinkattiin vesihiomapaperilla muutama tunti. Osat likosi rungon käsittelyn ajan valopetrolissa. Purin Duomatic takanavan ihan mielenkiinnosta kun en sitä lapsena koskaan uskaltanut tehdä. Ajan hammas ei ollut mitenkään päässyt pureutumaan navan sisäiseen maailmaan. Osat oli priimakunnossa, laakeripinnat virheettömät ja hyvään rasvaan jätetty.

Pitihän se sitten kuitenkin purkaa täysin osiin, puhdistaa, öljytä ja koota uudelleen. Nyt se tikittää kuin kello odottaen ensi kesän määräaikaishuoltoa.

 

 

 

 

Silstar keskiö ja kammet. Muhvijuotettu runko

 

Sachs Torpedo Duomatic, Tehty lokakuussa 1976

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teknisten tietojen apinalaatikko:

Runko Perus teräsputkea, mitoitus iso pienelle kääpiölle
Etuhaarukka teräksinen, valmistaja Japanilainen Ishiwata
Keskiö ja kammet Japanilainen Silstar 175mm, kasettikeskiön esiaste
Takanapa Sachs Torpedo Duomatic
Vaihteet 1-vaihde 1:1, 2-vaihde 1:1.36
Kadenssi/nopeus 1-vaihteella 25.9km/h | 80 RPM
Vanteet 622mm, alumiinia, yllättäen lähes suorat
Renkaat Dunlop TourRide 28-622
Satula Bernardista ryövätty Selle Royal geelisatula

 

Ainiin ne lokarit. Ne on kapeat, todella hyväkuntoiset, täysimittaiset ja muovista. Lienee aika edistykselliset 1984 jolloin Terässiipi leimojen mukaan on valmistettu. Kiinnitän ne ehjä jo yli-ylihuomenna.

1 Comment on “Fixed Gear=Fixi | Single Gear=Sinkula | Double Gear=Donkula

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.