Chilinpoltteiset lähtöasetelmat kaudelle 2012

Kausi 2012 lähti käyntiin niinkin myöhään kuin tammikuun alussa. Tilasin silloin muutaman uuden lajikkeen Fataliin siemenkaupasta. Idätykset on tehty pääosin 16.1. ja niitä on täydennetty kahteen otteeseen 26.1. ja 4.2.

Vanhat kasvit

Edelliseltä kaudelta jätin henkiin molemmat Caribbean Red Habanerot. Ne ovatkin nyt jo kolmatta kauttaan eläviä kasveja. Myös viime kaudella vaivalloisesti idättämäni Siling Labuyon runkot pätkin lähes tyveen ihan vaan nähdäkseni mitä tapahtuu. Kyseiset roikaleet kasvoivat liki 1.6m korkuisiksi. Lisääkin olisi varmaan tullut, mutta parvekkeen katto asetti rajansa. Podit olivat pieniä, punaisia ja pystyyn kasvavia. Polte oli myös melkoinen. Kukka muistutti suuresti C. frutences -lajikkeen kukkaa joten kaipa se sitten sellainen myös on. Myös yksi nippuun kiedottu Lemon Drop leikattiin alas ja kaikki ne kituuttivat lähes ilman kastelua ja ilman valaistusta tammikuun alkuun. Sitten ruuvasin lamppuviritelmäni poikien huoneen kattoon.

Tämä talvehtivien chilien resuinen joukko näytti aluksi aika säälittävältä. Juuret olivat yhtä mätäklönttiä, eikä kasvustokaan näyttänyt kovin hääviltä. Saksin juuret kovalla kädellä ja Habanerot pääsivät uusiin multiin seuraavan koon Mimosaan. Isommalle Siling Labuyolle löysin Orthexin uuden neliömäisen altakasteluruukun, jonka vesitilavuus on 2.4l mutta koko vain 20x20cm. Voi olla että tästä ruukkutyypistä tulee kesän pääruukkutyyppi. 17cm Mimosat on auttamatta pieniä. Kyllä niistäkin satoa saa ihan kotitarpeiksi mutta vettä saa lisätä koko ajan.

Nyt reilu kuukautta myöhemmin tilanne on tyystin toinen. Hailakat vihreänkeltaiset lehdet ovat saaneet takaisin värinsä. Veteen on nimittäin lisätty Nutrifotten typpi+kalsium -osaa. Kaikki viisi raakkua on jo nuppuja täynnä. Hätäisin Habanero on jo avannut ensimmäisen kukkansa. Eihän siinä toki vielä siitepölyä ole. Eikä vielä tarvitsekaan. Ehkä saadaan tuoretta chiliä ennen kuin lumet lähtee. Ehkä ei.

Idätyslautalla tapahtuu

Tätä kirjoittaessa suurin osa idätyksistä on jo kasvattanut ensimmäiset oikeat lehtensä ja matka isompiin ruukkuihin lienee alkavan viikon aikana edessä. Kaikkein ärsyttävintä tällä kaudella on tuo Fataliin Surprise Seeds -pussi. Eihän niitä voinut olla idättämättä. Ovat kuitenkin jotain perus annuumeja. Tuskin se Kilpeläisen setä mitään villien siemeniä niihin pusseihin laittaa?

Hätäisimmät siemenet iti neljässä päivässä. Osa Aji Cristaleista ei vieläkään ole osoittanut elon merkkejä. Neljän setistä yksi on itänyt 18 päivän kohdalla. Nämä siemenet lienee kerätty kuivurissa kuivatetusta chilistä. Näin pääsi käymään kun meni vähän “jalostussiementen” kuivatus pipariksi. Onneksi löytyi syyskuussa kerättyjä pihalla kasvaneen Aji Cristalin siemeniä, joista muutama on itänyt hyvinkin lyhyessä ajassa. Kitsain itämään on ollut Petenero, joka iti aluksi vain 1/4 menestyksellä. Loput siemenet on nyt lautalla. Jos vaikka sillekin saataisiin vielä varakasvi aikaiseksi.

Kasvupaikka

Takapihamme Saarnitiellä on suoraan auringonpaisteessa aamupäivästä pitkälle iltapäivään. Huono ja tavallaan hyvä asia on että naapuritontin kuusikko varjostaa pahinta poltetta aika paljon. Kun tuo maapallon akselin kallistuskulma vaan nyt asettuu kiertoradalla taas siihen suotuisaan kohtaansa niin nähdään mihin se valo osuu ja paljonko sitä riittää. Jokin pieni seinäkasvihuone olis tosi kiva mutta täytyy vielä tuumia ja suunnitella moista lisää. Asiat pitää myös esittää niin että ne menee hallituksessa läpi ilman mitään tarkentavia selvityksiä ja lupa-anomuksia 🙂

Hullunahan tuo nainen mua muutenkin jo pitää <3

Ylimääräiset taimenpoikaset tullaan jakamaan ystäväpiirin iloksi ja vitsaukseksi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.