Siling Labuyo PI 281421 / PI 593614

Siling Labuyo PI 281421 / PI 593614
Pystyyn kasvava kukkavarsi, jyrkästi alaspäin taipuva kukka

Viime vuoden tammikuussa ystäväni Heli antoi nipun chilejä jotka oli Lapan edelleen nimettömänä pysytellyt kaveri tuonut Filippiineiltä joltakin pieneltä saarelta josta tarinan mukaan ei maihin lähdetä kuin vasta sitten kun koko kylästä olivat jauhot loppuneet. Niin tai näin. Lajittelin siemenistä terveimmän näköiset ja laitoin itämään. Ei tapahtunut mitään. Ei sitten yhtään mitään. Aika kului ja osa siemenistä mustui tai homehtui.

En luovuttanut vaan laitoin toisen setin siemeniä itämään. Laitoin niitä hyvin runsaasti ja sain usean viikon idätyksen jälkeen muutaman siemenen itämään. Kotona parvekkeella olevat saivat ilmeisesti tarpeeksi lämpöä sillä ne kasvoivat parvekkeen kattoon kiinni hyvin nopeasti. Viinaselle pihalle jätetty sen sijaan kasvoi vain noin 30cm kokoiseksi ja kuoli pois. Helin kasvihuoneessakaan ei ihan sadolle päästy. Omista kasveistani yhden hävitin ja kaksi leikkasin alas saakka ja siirsin lokakuussa sisätiloihin. Jonkin verran tuli myös loppukesän kypsistä marjoista otettua siemeniä.

Nämä marjat olivat hyvin yksilöllisen näköisiä. Olen nähnyt jos jonkinmoista pientä “thai chilin” tyyppistä bodia mutta nämä olivat pieniä juomumaisia pötkylöitä vailla terävää kärkeä. Pituutta marjoilla oli noin 3cm ja tulisuutta sitäkin enemmän. Leikattuna kasvit kituuttivat sitten läpi pimeän tammikuun alkuun jolloin valohoito alkoi. Nopeasti hailakoihin lehtiin tuli tummempaa väriä, eikä mennyt aikaakaan kun kukinta alkoi. Kukka on lajimääritykseensä ja netistä löytyviin kuviin hyvin sopiva. Hede- ja emivarret ovat violetteja kukan ollessa vihreänvaalea.  Joissakin lähteissä Siling Labuyoa pidetään chinensenä, mutta yleisemmin frutescensena. Siling Labuyo on Filippiineillä yleisesti puhuttua Tagalogin kieltä ja tarkoittaa linnunsilmächiliä.

Tänä kautena otan paljon enemmän siemeniä talteen, jos nuo rontit vain pysyvät elossa ja satoavat.

Ohessa muutamia löytämiäni linkkejä joiden kuvissa näkyvät marjat on täsmälleen niin juomumaisia mitä omat puskani tuottivat.

http://www.marketmanila.com/archives/the-disappearing-siling-labuyo

http://bucaio.blogspot.com/2011/08/siling-labuyo.html 

USDA geenipankki tuntee lajikkeen kahdella eri PI-numerolla, mutta kuvat puhuvat puolestaan. Sama laji.

PI 281421
PI 593614

Kuvakooste

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.