Niin se kaikki alkaa taas…

Niin se kaikki alkaa taas…

Nimittäin chilien kanssa puuhastelu. Jossain kohtaa syksyllä taisin vannoa etten tänä vuonna laita uusia itämään. Ja paskan lieskat! Idätyslautalla kelluu jo jonkunmoinen määrä siemeniä. Menin vielä hätäpäissäni tilaamaan niitä  Semillaksen verkkokaupasta lisää, kun Fataliin kaupasta ei tällä kertaa mieleisiä löytynyt. Lisäksi chilifoorumin kontaktien kautta on tulossa ainakin villichili C. flexuosumia ja ehkä muutama muu lajike…

Onneksi kaveripiiristä löytyy muutama “sopimusviljelijä” jolle saan tuupattua ylimääräiset taimet. En aio jättää niistä kaksoiskappaleita nurkkiin pyörimään. Menköön vaikka luiskaan vaikka elävän kasvin lopettaminen jotenkin pahalta chilien kohdalla aina tuntuukin. Viime kausi oli lähinnä sadekausi. Lämmintä oli yhden viikon ajan heinäkuussa ja sinä viikkona käytännössä koko satokauden chilit lähti kasvuun. Habanero oli täynnään pieniä oransseja molluja, mutta ei vaan lämpö ja valo riittäneet niiden kasvattamiseen. Puska itsessään oli hyvin kaunis ja symmetrisesti haaroittunut. Suurimman positiivisen yllätyksen aiheutti Trapadeira Werner, jonka baccatumeille ei tyypillinen raikas maku miellytti. Tuholaisinvaasion piti kurissa chileihin pesiytyneet eri lajeihin kuuluneet pienet hämähäkit. Tunsinpa jollain sairaalla tavalla mielihyvääkin, kun löysin edellämainitusta Habanerosta hämähäkin paketoimassa vielä sätkivää kirvaa myöhemmin syötäväksi. Siitäs sai sekin paskiainen!

Tilannekatsaus tänään

Talvehtivien listalta löytyy tällä hetkellä elinvoimaiset Lemon Drop*2, Habanero Orange, Aji Cristal*2, Trepadeira Werner, Ulupica Large, Locato, Petenero ja nyt jo runsaasti kukkiva C. lanceolatum. Hieman epävarmempia tapauksia vielä toistaiseksi ovat ja Canario ja tuntematon, C. frutences lajiin kuuluvaksi osoittautunut Thai-chili. Töissä taas kasvaa ja kukkii reilu kolme vuotta vanhat 7Podit (Ei mitään Blendiä eikä Strainia vaan ihan pelkkä 7Pod) En leikannut niitä syksyllä ollenkaan ja pisimmät oksat luikertelee siksakkia ikkunalla ollen reilusti yli 2m mittaisia.

Tuoni näyttää vieneen molemmat Filippiiniläiset Siling Labuyot ja myöskin Caribbean Red Habanerot. Tänä vuonna Labuyot saa luvan tehdä satoa tai muuten siemenet loppuu! Osa siemenistä lähti vaihdossa Flexuihin. Jos joku tätä Suomessa toistaiseksi harvinaista chiliä haluaa, niin muutama siemen / korvapari on vielä jäljellä jaettavaksi. Foorumilta voi kysyä aiheesta yv:llä nimimerkille boozeman.

Idätettävien listalle päätyy tänä kautena (tilanne 12.2.2013):

C. annuum
Apache “Mengele” F3
Alma Paprika

C. annuum var. glabriusculum
Tepin, Peru

C. baccatum
Aji Cristal
Aji Amarillo
Trapadeira Werner

C. baccatum var. baccatum
Pea

C. praetermissum
Cap 1141

C. chinence
7Pod (se alkuperäinen ilman straineja ja blendejä)
Aji Dulce Amarillo
Bonda Ma Jacques
Habanero Orange
Habanero White
Jamaican Hot Choco
Naga Morich (se alkuperäinen ilman straineja eikä blendejä)
“Whilis Large Habanero”

C. frutescens
– Siling Labuyo
– Tuntematon Thai

C. pubescens
Cap 363

C. cardenasii var. pendulum
– Ulupica Large

C. flexuosum
-PI 631154

C. sp.
-PI 199506

Ja sen kuuluisan mopon nähtiin kulkevan lähes valon nopeudella ulos galaksimme kierteishaarojen väliseltä alueelta, jossa eräs aurinkokunta vastapäivään vaelsi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.