DIY – Airpot ruukut

Chilit vaativat kipeästi jo isompia ruukkuja. Mietin pitkään neliömäisiä 3,5l ruukkuja, mutta niitä ei juuri nyt ole saatavilla oikein mistään. Ainakaan edullisesti. Kesällä ajattelin sitten kokeilla 9-10l Airpot ruukkuja. Juttelin työkaverini Pasin kanssa aiheesta ja hän sanoi että “tuohan on ihankuin patolevyä!” Kyllä, tavallaan se sellaista on. Yön yli mietittyäni sain haltuuni 20m rullan metrin korkuista tavaraa. Kipaisin myös ruokatunnilla muovisia 17 cm aluslautasia pohjiksi ja kasan 6mm pultteja ja muttereita sidontaan.

Rullasta leikataan halutun korkuisia siivuja 45 asteen kulmassa “nupujen” välistä. Noin 3,4l ruukkuun 17cm aluslautasella riitti 7 “nupuriviä” leveä eli noin 15cm kaistale. Yhdestä leikatusta suirusta tulee tämän kokoisia ruukkuja kaksi kappaletta. Työläin vaihe on porata nupujen väleihin reijät. Kokeilin ensin naputella niitä messinkiputkesta tehdyllä tuurnalla jolla tulikin siistiä jälkeä, mutta aivan liian hitaasti. Sanomattakin on selvää että leikkaamani 6 suikaletta reijitettiin nipussa yhdellä kertaa. Kasaaminen on helppoja ja yksinkertaista. Aluslautanen nupujen väliin, kietaisu ympärille ja pari reikää 6mm pulteille sidontaan. Patolevy asettui onnekkaasti vielä hyvin tiiviisti 17cm aluslautasen ympärille.

Näille noin 3,4l ruukuille tulee kappalehintaa noin 1,40€  Hinta muodostuu aluslautasesta 0,90€, patolevystä 0,26€ ja kiinnitystarvikkeista 0,20€. Laskin että hieman yli 10l ruukun kustannukset nousevat huimalle 3-4€/kpl tasolle kalleimman osan ollessa edelleen aluslautanen. Omalle työllehän ei tässä lasketa hintaa ollenkaan. Mukavaahan tällaisia on aina värkätä.  Ruukut ovat toki lötkömpiä kuin jäykästä muovista tehdyt aidot Airpotit. Aluslautanen ja turve pitää kyllä ruukun muodossaan ja pari pulttia koko tekeleen kasassa. Purkaminenkin onnistuu mutterit avaamalla. Nuo patolevyn nuput ohjaavat juuria varmastikin ihan samaan tapaan reikiä kohti kuin aidossakin tekeleessä. Aina näyttää miten tässä käy. Testiryhmään pääsi näin aluksi Aji Cristal, Trepadeira Werner ja Alma Paprika.

Ohessa pari kuvaa aiheesta, josta kyllä selviää idea.

4 Comments on “DIY – Airpot ruukut

 1. Terve!
  Itsellä kävi viime kesänä myös mielessä tehdä patolevystä Airpotteja. En sitten löytänyt mistään pientä palasta kokeeksi, joten juttu jäi.
  Sittemmin sain ihan oikean Airpotin testiin. Purkki odottelee vielä tuossa chilejä, jotka ovat hieman liian pieniä siirtoon.

  Katselin tuossa viritystäsi. Ihan hieno. Se mikä tekee Airpotista “ihmeellisen” on ne reiät, jotka sijaitevat niissä “nänneissä”.
  Tosin Airpotissa noita nännejä on kahteen suuntaan, ulos ja sisään. Tosin sisällä olevat kartiot ohjaavat juuria niihin ulospäin työntyviin kartioihin. Teeppä versio jossa kartioissa on reiät ja kartiot ovat ulospäin. Systeemi ei mene tassin päälle, mutta laita systeemi vähän isomman tassin päälle. Multa kyllä pysyy siellä hetkenpäästä.
  Air-Pot http://www.youtube.com/watch?v=-NUjNBKex0I

  • Tänään tein noita lisää 8mm reijillä. Saa nähdä ohjaako nuo tylpät “nännit” riittävästi juuria kohti reikiä. patolevy näyttää asettuvan todella tiukasti 17, 21 ja 25cm aluslautasten ympärille. Jokusen hetken saa vielä odotella että juuret kehittyy noissa 3.4l “ruukuissa”. Sen perusteella sitten teen päätöksen laitetaanko aitoihin Airpoteihin, DIY-Airpoteihin vai johonkin ihan muuhun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.