Piirilevyjen tilaaminen Kiinasta

RPi-Bone-2012_01Olen jonkin aikaa leikkinyt myös Raspberry Pi:llä. Sen GPIO-linjat tarjoavat mahdollisuuden liittää vekottimeen omia kytkentöjä ja sitä kautta pakottaa opettelemaan hieman Pythonia tai puhdasta C-kieltä. Aikani nettiä koluttuani löysin Adafruit -sivustolta kivan näköisen T-kirjaimen mallisen piirilevyn, jolla 26-pinninen lattakaapeli saadaan kätevästi koekytkentäalustalle. Hintakaan ei päätä huimannut ollen vähän vajaa 8 Dollaria. Paha vaan että Adafruit ei toimita kuin kotimaahansa ja millään lähimmistä maahantuojista ei juuri tuota tekelettä ollut.

Päätin siis tehdä itse. Piirsin aluksi sopivan yksipuolisen piirilevyn, jonka sitten tulostin kalvolle, valottelin (kolme eri kertaa koska valotuslitku oli aluksi liian laimeaa ja sitten liian tymäkkää), syövyttelin, porasin ja kasasin. Jonka jälkeen seinään heitin ja vieläpä ankarasti kirosin! Pitää olla jokin helpompi konsti!

Muistinpa sitten meidän kaikkien komooteista, piuhoista ja purkeista pitävien sivuston: www.ruuvipenkki.fi Tarkemmin sen artikkelin “Piirilevyjen tilaaminen ITeadilta” Piirsin kaiken kytkentäkaaviosta lähtien uudelleen Kicad -nimisellä ilmaisella ohjelmistolla. Komponenttien kotelot jouduin itse piirtämään ja lisäämään kirjasoon, sillä niitä ei valmiina ollut. Käytin Kicadiin sisään osin pultattua, mutta netistä suoraan ajettavaa Java-pohjaista Freeroute-ohjelmaa, joka raksutteli minulle automaattisesti mieluisen 2-puolisen piirilevyn. Johtoreititys viedään Spectra Session -tiedostoksi ja se on helppo siirtää Kicadiin takaisin. Sen jälkeen tuhersin jonkin aikaa tekstien kanssa ja tein täytöt. Sitten olikin aika tehdä Gerber-tiedostot Ruuvipenkin ohjeiden mukaan.

Tilauksen pistin sisään 25.7. Heti seuraavana päivänä “Sunny” ilmoitti saaneensa tiedostot vastaan ja lähettävänsä ne tehtaalle auditoitavaksi. Hän kertpo että mikäli tehtaalla ei ole mitään sanomista, kuulen heistä seuraavan kerran kun levyt on valmiina. Tämä tapahtuikin jo 30.7. Tänään 6.8. kävin sitten hakemassa pienen siistin paketin Hätilän postista. Piirsin leiskasta alle 5x5cm kokoisen joten 10 kappaleen erä maksoi vain 15$ Hintaa nosti hieman haluamani punainen väri. Mistään riistosta ei siis todellakaan ole kysymys.

RPi-Bone-2012_02

Aikani näitä käpisteltyäni pitää todeta että levyjen laatu on mielestäni loistava. Komponenttien reijät on läpikuparoitu, joten kolvaaminen tulee olemaan todella helppoa. Eikä siinä kolvaamisessa kauaa nokka tuhise. Yksi 26-piikkinen lattakaapeliliitin ja pari 13-piikkistä piikkirimaa. Mielessäni päätinkin jo että itse valotettujen leiskojen aika on osaltani ohi. Ei todellakaan maksa vaivaa!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.