Chilipäiväkirja 2014

final_harvest_2013

Edellisiä vuosia kun katsoo, niin kirjoittelu on lopahtanut aina kun olen saanut kasvit lopullisiin ruukkuihinsa ja pihalle pois nurkista. Ennustan että kaudella 2014 tulee taas näin käymään.

Sisälle vai luiskaan?

Syksyn pimeydessä tuli purettua hyvin toimineet patolevystä tehdyt DIY-airpotit. Kaikkien kasvien juurakko oli elinvoimaista vaaleaa juurta. Ainoastaan ruukun pohjalla oli hieman normaalia kiertymää havaittavissa. Juurakot saivat siis kyytiä ja talvehtimaan pääseet kasvit laitoin kolmen litran saviruukkuihin. Sisään pääsi chilivaarilta saamani Rocoto, Peru ja toinen Semillas -alkuperää oleva pubescens CAP363. Jonkinlainen hybridichinense, Whili’s Brown Large Habanero teki loppusadostaan niin mielenkiintoisen, että myös tämä kasvi säästyi. Kun chilistä otti palasen suuhunsa, tuntui ensinnä mentholimainen aromi! Ehkä parhaimman makuinen chinense mitä olen maistanut. Habanero-tyyppisten chilien makua kun yleensä ylistetään hedelmäisenä ja omassa suussani ne eivät sellaisilta maistu.

Myös Lanceolatum säästyi. Kasvi kun teki pitkin kesää  koko ajan kukkaa ja marjaa. Flexuosumit sisälsivät valkeita lehahtavia pirulaisia, ansarijauhiaisia, joten toinen päätyi suoraan kompostiin. Toiselle kaivoin kompostin viereiseen höyryävään lehtikasaan paikan ja peittelin juurakon huolellisesti lehdillä ja karikkeella. Pitäisi käydä katsomassa missä tilassa se nyt on. Lehtikasa pysyy kaiketi lämpimänä kompostoitumisen takia ja tuleva lumipeite suojaa juuria. Ei se nyt sentään eloon jää, mutta kokeilen huvikseni.

Viinaselle vein talvehtimaan Aji Amarillon ja pari muuta puskaa. Ilahduttavasti myös Siling Labuyo säästyi ja elää vieläkin. Josko siitä saisi ensi kesänä satoa? Itämiskykyiset siemenet rupeaa ikävästi loppumaan.

2-vuotias Ulupica Large teki Viinasen verannalla oikein muhkean sadon ja ensimmäistä kertaa voisin sanoa että siemeniä on riittävästi. Kaverinaan sillä oli myöskin 2-vuotias Petenero. Molemmat jatkavat yhteiseloaan vierekkäin talvehtien.

Tavoitteita kaudelle 2014

Tulevalla kaudella en aio kasvatella tilanpuutteen vuoksi ollenkaan ylimääräisiä taimia. Sellaisia odottavat kaverit huomio! Siemeniä saa allekirjoittaneelta do it yourself / perävalot näkyy -tyyppisellä kasvatusapusopimuksella 🙂 Koitan muutenkin pitää kasvimäärän aisoissa. Hyvin satoavat ja tutuksi tulleet kasvit saattavat jäädä tällä kaudella kokonaan idättämättä. Esimerkiksi Aji Cristal -jauhetta löytyy lähes 500g. Ehkä minulle se juttu ei ole niinkään sato vaan kasvien kanssa puuhailu, itse kasvatus.

Lajikkeet

Idätyslautalle pääsee joulu-helmikuun väliin ulottuvana aikana seuraavia lajikkeita:

 • Tepin, peru (C. annuum var. glabriusculum)
 • “PI 199506” (C. sp.) Hyvin Tepinmäinen mysteerichili, jonka accession numero on mennyt siemenpankissa väärin
 • Ulupica Large (C. cardenasii var. pendulum)
 • Rocoto San Isidro (C. pubescens), Semillas
 • Canario (C. pubescens), Semillas
 • Brown Rocoto (C. pubescens), Semillas
 • Whili’s Large Brown Habanero F3 (C. chinense)
 • Caribbean Red Habanero (C. chinense)
 • Pea (C. baccatum)
 • El Oro de Ecuador (C. baccatum)
 • Trepadeira do Werner (C. baccatum)
 • Apache Mengele F6 (C. annuum)

Myöhemmin tietysti lista venyy ja paukkuu, minimalistinen alkutavoite tärvääntyy, kasveja pukkaa joka paikasta, jne. Kyllähän te tiedätte… Ainakin muut chilipäät (ja vaimo) tietää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.