Kun Excel-taulukko ei riitä

Tietoteknisiä höpinöitä

Minulla on tapana ollut pitää nuo chilien kasvatusasiat hyvin järjestyksessä. Idätän aina niin että yksittäinen siemen on numeroitu. Yhtä tärkeää on myös tietää, minkä kasvin siemeniä idätetään. LibreOfficen idätystaulukossa on myös tiedot, koska idätetty, koska itänyt ja koska kasvi on sirkkalehdillä ja mistä siemen on peräisin.

Tässä kohtaa taulukko vaihtuu ja jokainen kasvattamani kasvi saa numeron, joka koostuu vuodesta ja kasvin numerosta. Tämä on se tärkeä numero, jolla voin seurata minkä kasvin siemenistä valittu uusi kasvi on valittu kasvamaan. Parhaimmillaan aina vuoteen 2010 saakka. Siemenillä on aina jokin alkulähde.

Taulukoista löytyy päivämäärät ja tärkeimmät tiedot kukkimisesta, ym. lähtien. Näin pysyy edes joku tolkku. Joku mahdollisesti ajattelee että “Tuo on aivan kaistapää hullu!” Ehkä olenkin, mutta järjestys pitää silti olla!

Taulukkolaskentaohjelman taulukko on ihan kiva, mutta ihan kiva ei riitä. Mietin ensin wanhasta muistista mysql-php vetoista tietokantaa, mutta näyttää siltä että php ei enää ole kovinkaan “seksikästä”. Kokeilin ensin Djangoa, enkä oikein vielä tiedä olisiko se se lintu vai kala? Sitten kokeilin Ruby on Rails -yhdistelmää. Se vaikuttaisi ihan toimivalta ratkaisulta.

Hyvin pienellä vaivalla sain aikaiseksi ensimmäisen Chililajikkeista kertovan dynaamisen taulun, jossa tietoja  voi lisätä, poistaa tai muokata. Opettelemista on toki aika paljon, mutta alkuun on päästy. Mietinpähän vain, että onko tätä järkeä tehdä yksin? Joku toinenkin saattaisi olla kiinnostunut vastaavasta systeemistä?

Ja ne chilit…

Kaikki lautalla majailevat C. pubescensit ovat itäneet yhtä lukuunottamatta. Itämisajat ovat olleet hätäisimmällä 3 päivää ja hitaimmalla 11 päivää. Myös toinen lautalle päässeistä Siling Labuyoista (C. frutescens) iti yhdeksässä päivässä. Kohtahan sitä pitää harkita jo idätysmullan ostoa. Myöhemmin lautalle pääsevät vielä ainakin Rocato (C. chinense), Pequante ja El Oro de Equador (C. baccatum), ehkä se pakollinen Ulupica Large ja joitakin muita…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.