Fataliin “Parvifolium”

20140323_parvifolium
C. sp. “Parvifolium” nuppu

Taimitarhan kuulumiset

Fataliin myymä C. sp. “Parvifolium” ei varmaankaan ole se oikea C. parvifolium, vaikka jotkut merkit oikeilta näyttääkin. Lehdet ovat karvaiset ja ensimmäisellä syntyneellä nupulla on viisi lyhyttä calyx-hammasta. Calyx-hampaiden olemassaolo sulkee lajien joukosta jo muutaman varman tapauksen pois. Tämä yksilö myös tuoksuu vähän samalta kuin C. pubescens -lajin kasvit. Se on vielä litran taimiruukussaan, noin 20cm korkea ja haarautunut kauniilla 2-4-8 -tavalla. Kukkia näyttää syntyvän oksanhaaraan vain yksi.

Muista kasveista sen verran että ensimmäisenä kukkimaan alkoi C. baccatum, El Oro de Ecuador hyvin kauniilla alaspäin taipuneella ja hieman kellomaisella kukallaan. Heti perässä seurasi saman lajin Trepadeira do Werner. Oikeastaan kaikissa muissa kasveissa, paitsi pubeissa on jo nuppuja. Rocoto Montufarit ovat pubeista suurimpia. Rocoto San Isidrot ovat kuroneet muiden noin 2 viikon etumatkaa kiinni. Ruukunvaihto kolmen litran DIY-Airpotteihin alkaa heti kun saan loput sijoituskasvit + hoidossa olevat Habanero Oranget maailmalla rouvansa kanssa 2 viikkoa reissanneen Pasin hyppysiin.

 

Kasvihuoneprojektin kuulumiset

Tänään tuli kaivettua hieman tulevan kasvihuoneen pohjaa samalla mieliin palauttaen, että siinä talon kulmalla tosiaan oli se noin kuution kokoinen kivi vain noin 5cm maanpinnasta. Lapsena sen pää oli näkyvillä ja siihen tuli monta kertaa sahattua fillarilla. Ikävin muisto on ihan uuden matkamittarin (Ei se perinteinen ICU vaan neliömäinen, erillisellä trippimittarilla varustettu jossa oli max. 70km/h taulussa)  hajoaminen kun eturengas kääntyi kiven sivusta ja ajoin seinää päin. Sain kuitenkin “kipeistä” muistoista huolimatta tasoitettua, sorastettua ja laatoitettua haluamani kohdan. Lähes vaateriinkin se tuli. Koko hökötys tulee hieman irti seinästä ja sen peräseinään laitan kasvihuonemuovin.

20140323_greenhouseomatic
Greenhouse’O Matic -Shield

Elektronisista vimpaimista tykkäävänä kasvihuoneeseen piti saada jotakin aiheeseen liittymää. Alkuperäinen idea riistäytyi alle viikossa jo käsistä, mikä ei sinänsä ole mikään yllätys. Tämän hetken “Feature-freeze” on seuraava:

– Kasvihuoneen lämpötilan  ja kosteuden mittaus DHT22-anturilla
– Automaattisen tuuletusluukun ja mahdollisesti oven tilan seuranta (auki/kiinni)
– Blumat-järjestelmän 60l vesisäiliön täyttöasteen tarkkailu MPX2010DP-paineanturiin perustuvalla kytkennällä
– Laitteen sydämenä Arduino Leonardo + Ethernet shield

Ethernet shield mahdollistaa oman “webbiserverin”, josta em. tietojen tarkastus onnistuu vaikka puhelimella. Ehkä pitää virittää jonkinlainen tietojen talteenotto laitteiston ulkopuoliseen tietokantaan mahdollisten käppyröiden piirtämistä varten. Käyttämälläni sulautettujen järjestelmien alustalla ainoastaan kekseliäisyys taitaa olla rajana, miten tuota voisi laajentaa. Oheisessa kuvassa on suunnittelemani shieldi, joka sisältää kaiken tarpeellisen ja 2 ylimääräistä ruuviterminaalia datalinjassa mahdollista tulevaa käyttöä varten. Kaikki valitut datalinjat on varustettu ylösvetovastuksin.

Rakennan koko kytkennän ensin koekytkentäalustalle, testaan toimivuuden ja sen jälkeen Kiinaan lähtee taas 6 kpl Gerber-tiedostoja kaksipuolisten läpikuparoitujen piirilevyjen tuotantoa varten. Tarvittavan ohjelmiston suunnittelussa minua auttaa nuoremman poikani kummisetä Arto. Hänen kanssaan suunniteltiin jo vuonna 2002 Arduino Unoa täysin vastannut systeemi Atmelin mikro-ohjaimella ja silloin meidän kaipaamilla lisäominaisuuksilla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.