Chilikausi 2015 käyntiin

Kaikki idätykset ovat nyt käynnissä kasvavan kuun aikaan yhtä lajiketta lukuun ottamatta. Ensimmäiset siemenet päätyivät lautalle 19.12. ja viimisein setti tänään 1.1. Kasveja tulee tälle kaudelle todellakin noin 10kpl. Kaikki niistä päätyvät pieneen kasvihuoneeseen ja siellä ei sitä tilaa ihan liikaa ole. Ulupica Extra Large on vielä tulollaan. Siemeniä on käytännössä itämässä vain 2kpl / lajike. Ylimääräiset taimet jaettaneen pois tavalliseen tapaan, mikäli niitä jää.

Lajikelista kaudelle 2015

  • CAP 214 (C. baccatum var. baccatum)
  • PI 441560 var. Cereja (C. baccatum var. pendulum)
  • PI 260574 var. Heart Throb (C. baccatum var. pendulum)
  • Pequante (C. baccatum var. pendulum)
  • Jamaican Hot Chocolade (C. chinense)
  • Habanero Brown Large Sweet F4 (C. chinense)
  • PI 585273 var. Rocoto Montufar (C. pubescens)
  • CGN 22798 var. Rocoto Río Hualaga orange (C. pubescens)
  • Siling Labuyo (C. frutescens)
  • Ulupica Extra Large F2 ((C. cardenasii var. pendulum x C. pubescens) x C. pubescens)

Varastossa olisi siemeniä yli 50:een lajikkeeseen, mutta mopo ei keuli, koska tilaa ei yksinkertaisesti ole. Moni suosikkilajike poltti pahasti hyppysissä ennen lopullista valintaa, mutta ennestään yli 3dl jauhevarastot ko. lajikkeista eivät oikein antaneet oikeutta kasvatukselle. Lajikkeista ennestään tuttuja ovat ainoastaan Rocoto Montufar, Siling Labuyo ja Habanero Brown Large Sweet. Jälkimmäiseltä odotan kasvihuoneessa isompaa satoa. Kyseinen “jaloste” on nyt toista kautta peräkkäin kasvattanut ruskeita puikulapodeja, joiden alkumaussa on mentholimainen vivahde.

Kolmessa vuodessa on myös tullut todettua että täällä kotosalla takapihalla kasvattelu on yhtä tyhjän kanssa. Kasvit kyllä kasvavat, mutta satoa tulee aneemisesti. Lisäksi pienet valkoiset pahoilaiset, ansarijauhiaiset ovat jostakin pesiytyneet tuohon suurten kuusien varjostamaan hämähäkkien valtakuntaan. Kesäistä oikeaan suuntaan liikkuvaa syöksyvirtausta tässä on jo pari vuotta odoteltu. Sen jälkeen piha kylpisi auringossa lähes aamusta iltaan…

Siling Labuyosta sain myös Kanadalaiselta “Chilikirjekaveriltani” Filippiineiltä, La Unionin ja Candonin alueilta kerättyjen chilien siemeniä. Tekisi mieleni tehdä pieni vertailu näistä, mutta ei ole tilaa! Sen verran voi kuitenkin kuvien perusteella sanoa, että näistäkin siemenistä kasvaisi C. frutescens -lajin chilejä. Omasta Labuyostani tuli aika ärhäkää omintakeisen makuista jauhetta. Sitä ja uuden sadon siemeniä tuli lähettyä myös Kanadaan. Tälläkin kertaa epämääräinen siemen/jauhelähetys päätyi vastaanottajalle saakka ilman ongelmia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.