Kooste viime kesän retkistä menneeseen

Pihlajan varjossa näemmä jäi viime kesältä ennemminkin chilien varjoon. Paljon eri kohteita ehdittiin kiertää ja minä heiluin myös kamerani kanssa. Ohessa jonkinlainen kooste kesän 2011 muista kohteista, joista en syystä tahi toisesta ehtinyt sen enempää kirjoittaa. Listalta puuttuu joitakin kalmistoja, joista ei oikein ollut mitään kerrottavaa tai kuvattavaa. Turha lienee mainita että jokaisesta näistä paikasta löytyy pihlaja.

Mikäli tekstissä esiintyy sana “vaikeapääsyinen” niin se tarkoittaa todellisuudessa kainaloon saakka ulottuvia nokkospuskia, vetistä rantapeltoa, ohdakkeita, ryteikköä, piikkilanka-aitoja tai kaikkien näiden yhdistelmiä.

Aunelan uhrikivi, Katinen, Hämeenlinna

Aunelan uhrikivi sijaitsee Katisten kaupunginosassa Hämeenlinnassa Lunnikiven kivigallerian välittömässä läheisyydessä. Kivi sijaitsee pihamaalla mutta kaiketi sitä saa käydä katsomassa, sillä sille on tehty oma tiensäkin. Kuvaushetkellä kupeissa oli pieniä rahoja. Kuppeja kivestä löytyy yhteensä 53

Museoviraston rekisteriportaalin tiedot
Openstreetmapin karttakuva

Kivikolunpellon uhrikivi, Kauriala, Hämeenlinna

Kivikolunpellon uhrikivi on Suomen suurin uhrikivi kuppien määrällä mitattuna. Kuppeja löytyy 136-139. Kivi sijaitsi aiemmin Uhrikivenkadu 11:n pihamaalla mutta siirrettiin parempaan paikkaan Matintien ja Uhrikivenkadun kulmaan. Ainoastaan pihlajat puuttuu…

Museoviraston rekisteriportaalin tiedot
Openstreetmapin karttakuva

Imatranvoima3 – Viitahaka, Vanaja, Hämeenlinna

Viitahaan uhrikivi sijaitsee Imatran Voiman laitosalueella Hämeenlinnassa Vanajan kaupunginosassa Vanajan kirkosta noin 450m lounaaseen. Kivestä on laskettavissa yli 50 kuppia. Yksi kauneimmista näkemistäni uhrikivistä.

Museoviraston rekisteriportaalin tiedot
Openstreetmapin karttakuva

Kirkkovalkaman miekanhiontakivi, Hattula, Tyrväntö

Kirkkovalkaman miekanhiontakivi sijaitsee Hattulassa noin 300m Lahdentaan kartanosta lounaaseen. Se löytyy puskien alta 3061-tien mutkasta. Kivessä on kaksi selkeää uurretta.

Museoviraston rekisteriportaalin tiedot
Openstreetmapin karttakuva 

Räikälä2 kuppikallio, Janakkalan kirkonkylä, Tarinmaa, Janakkala

Räikälä2 kuppikallio sijaitsee Janakkalan kirkonkylässä Tarinmaalla Veittostentien sivussa. Kyseessä on muinaisjäännösryhmä, joka koostuu kuppikivestä ja polttokalmistosta. Veittostentien varressa on myös toinen uhrikivi (Räikälä), jota ei lukemattomista etsintäkerroista pystytty varmuudella löytämään. OSM-karttalinkki näyttää myös kuppikalliosta länteen pienellä metsäsaarekkeella olevan muinaisjäännösryhmän (Veräjänsuu) joka sisältää kuppikiven ja polttokalmiston, joka vielä on löytämättä. Syvemmällä metsässä on myös kuppikiven ja kahden röykkiön muinaisjäännösryhmä (Räikälä1)

Museoviraston rekisteriportaalin tiedot Raikala2
Räikälä1 uhrikivi
Räikälä uhrikivi

Veräjänsuu (Hamppula3)
Openstreetmap karttalinkki

Gammelgårdin miekanhiontakivi, Hämeenlinna, Lammi

Gammelgårdin miekanhiontakivi sijaitsee Lammilla Gammelgårdin kartanosta noin 170m ja noin 25m läheisen Ormajärven rannasta kolmen suuren männyn juurella. Kivestä erottuu seitsemän uurretta. Tämä on toistaiseksi kaunein miekanhiontakivi, jonka olen nähnyt. Eipä niitä kovin montaa Suomesta edes löydykään.

Museoviraston rekisteriportaalin tiedot
Openstreetmap karttalinkki

Halilan kuppikallio, Hämeenlinna, Lammi

Halilan kuppikallio vievältä tieltä noin 100 etelään, Lamminjärven suoalueen itäosan pohjoispuolella. Kuppikallio on peltoaukean koillisreunassa. Kalliossa pitäisi olla 14 kuppia ja kaikki ne melkein löydettiinkin. Paikka oli hieman vaikeapääsyinen. Parempikin reitti lienee olemassa.

Museoviraston rekisteriportaalin tiedot
Openstreetmap karttalinkki

Pappilanniemen muinaisjäännösryhmä, Hattula, Pappilanniemi

Pappilanniemen muinaisjäännösryhmä sijaitsee Hattulassa Pappilanniemen sairaalaan vievän tien varressa ennen asutusta. Alueella sijaitsee kaksi röykkiötä ja kuppikivi. Mahdollisesta polttokalmistosta ei ole museoviraston tutkimusten mukaan saatu viitteitä. Joitakin esineistöä on koekaivauksissa löydetty. Pihlajoiden alta löytyy uhrikivi, jota on aikojen saatossa murjottu. Siitä löytyy seitsemän kuppia.

Museoviraston rekisteriportaali 
Openstreetmap karttalinkki

Seppäsen uhrikivi, Valkeakoski, Sääksmäki, Rapola

Seppäsen uhrikivi sijaitsee Valkeakosken Sääksmäellä Huittulantien ja Kelhinpolun risteyksessä. Kivi on pieni, mutta siitä on havaittavissa useita kuppeja. Kivi on merkitty Museoviraston vanhan mallisella pronssisella “Muinaisjäännös – Lain suojaama” -planssilla.

Kohdetta ei museoviraston tietokannasta jostain syystä enää löydy?
Openstreetmap karttalinkki

Hirvikallion röykkiöhaudat ja uhrikivi, Valkeakoski, Sääksmäki, Rapola

Hirvikallion röykkiöhaudat sijaitsevat Rapolanharjun ja Rautunselän väliseltä pelto/metsärinnealueelta. Alueelta on inventoitu noin 120 kiven- ja maansekaista röykkiötä, joista suurin osa on rautakautisia hautaröykkiöitä. Alueelta löytyy myös kuppikivi röykkiön nro 27 vierestä. Kivi on lähes maantasainen ja litteä. Kuppeja siinä on myös riittämiin. Kaunis kohde Rapolan linnavuorta kiertävän polun varrella.

Museoviraston rekisteriportaali
Openstreetmap karttalinkki

Voipaalan uhrikivi, Valkeakoski, Sääksmäki, Rapola

Voipaalan kuppikivi sijaitsee pellolla lähellä Sääksmäen kirkkoa ja Seppäsen uhrikiveä. Tämäkin tieto on jostain syystä löytämättömissä Museoviraston rekisteriportaalista. Kiven yllä kasvaa todella kaunis ja komea pihlaja. Itse kivi on hyvin suuri ja sisältää yli 20 kuppia.

Kohdetta ei museoviraston tietokannasta jostain syystä enää löydy?
Openstreetmap karttalinkki

Pikkuvahopään uhrikivi, Hattula, Lepaa

Pikkuvahopään uhrikivi on hieman syrjässä mutta pientä peltotietä pääsee Pekkasentieltä lähdettäessä melkein perille. Itse kivi sijaitsee kumpareella keskellä peltoja. Kivestä on löydettävissä päältä kaksi kuppia ja kyljestä toiset kaksi. Ei mikään näyttävin ilmestys mutta kuppikivi kuitenkin.

Museoviraston rekisteriportaali
Openstreetmap karttalinkki

Kärkipellon uhrikivi, Paavolanranta, Kappola, Hämeenlinna

Muinaisjäännösryhmä joka koostuu neljästä röykkiöstä. Kuppikivi on yhden röykkiön ns. silmäkivi. Jokaisella röykkiöllä kasvaa pihlajoita. Kohde jää Tavast-Golfin golfkentän keskelle. Auto kannattaa jättää Tawastintien golfklubin parkkipaikalle ja kohteelle voi kävellä pitkin Paavolanrantaa. Kyseinen yksityistie on vain asukkaiden käytössä, joten autolla sinne ei kannata lähteä sompailemaan. Kuppeja rosoisella kivellä on 16-17

Museoviraston rekisteriportaalin tiedot
Openstreetmapin karttakuva

Kuvakooste

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.