Postia Kanadasta

20140210_MontrealMontrealista Kanadasta saapui odotettu kirjekuori. Lähetin tammikuun alussa sinnepäin paketillisen chilin siemeniä kasvattelu-uransa alkutaipaleella olevalle miehelle ja sain paluupostissa pari kaunista postikorttia Montrealin nähtävyyksistä. Mukana oli Tabascon ja Texasissa/New-Mexicossa kasvavan Tepinin siemeniä. Olipa kuormassa myös kolmea eri Heirloom-tomaattilajiketta (Cherokee Purple Tomato, Black Cherry Tomato ja Red Pear Tomato)

Kasvatuskaukalossa tapahtuu

Chilirintamalta kuuluu muuten ihan normaalia kasvua ja tuossa puolen kuun jälkeen tapahtuu ensimmäinen istutus litran ruukkuihin. Rocoto San Isidro ei meinannut millään itää mädännyttämättä siemeniään, joten tämä kaksikko on muita hieman jäljellä. Idätyslistalle päätyi myös pitkän pohdinnan jälkeen vanha kunnon Lemon Drop. Viimeisimpänä viskasin aamulla lautalle tuon Tepin, New-Mexicon siemenen. Ajattelin ensin että Tabasco saa odottaa ensi kautta, mutta kas ja hups! Siellähän sellainenkin möllöttää jo lautalla.

Ennen tulevaa ruukutusoperaatiota pitää vielä hankkia Kodin Terrasta paalikaupalla pakkasessa varastoitua multaturvetta. Kun ansaittu 2 viikon talviloma kohta koittaa, on varmaan ihan pakko lähteä käymään Chilitarvikkeessa Tampereella. Jotain pientä tilpehööriä on jo mielessä. Toivotaan että isompia Ventipot-ruukkuja olisi silloin jo tullut. Pitäähän niitäkin kokeilla. 🙂

Pieneen paikalliseen Nordcabel Finland Oy lamppukauppaan on tilattu hyvällä hinnalla myös pitkiä 58W:n 965-sarjaisia loisteputkia. Viime kaudella lyhyempiin lamppurunkoihin ostetut 6500K putket ovat pitäneet tämänvuotiset taimet kompaktin mittaisina ja tuuheina. Lisäksi kun kasvit ovat koko ajan olleet näiden valossa, ei viime kaudella ilmennyttä lehtien palamistakaan ole tapahtunut.

Tapaus Lanceolatum

20140210_lanceOtsikossa tuo on tarkoituksella isolla, sillä kasvi sen ansaitsee. Komeat juuret tuo on vedessä tehnyt ja uusia oksan versoja on joutunut jo typistelemään. Kun juuret tuosta hieman vielä kehittyvät niin tarkoitus olisi laittaa tuoppiin kivi, jonka ympäirlle ohjaan juuria. Lisäksi niitä on tarkoitus nostaa hieman vedenpinnan yläpuolelle, josko ne siitä kuivuisivat ja muuttuisivat hieman puumaiseksi. Bonchi-aihiohan tästä tulee. Pätkä on otettu pistokkaasta kasvatetusta C. lanceolatumin päärungosta. Kasvilla on ehkäpä kaunein kukka, mitä tähän mennessä olen kasvatellut. Varsinkin ulkona auringonpaisteessa kehittyneet. Niiden “pilkut” ovat syvän violetteja. Kasvi kukki hyvin runsaasti koko kesän runsaasti ja teki noin 50 marjan sadonkin. Siemeniä on otettu reilusti talteen. Mikään makuelämys marja ei ole.

Voisin melkein väittää, että suomalainen chiliyhteisö pystyisi nykyisillä kasveillaan palauttamaan tämän takaisin luotoon sen alkuperäisympäristöönsä. Niin pienestä tuo juurtuu ja kasvaa että edelleenkään en voi uskoa sitä että tämä laji voisi oikeasti kadota maailmasta.

 

Chilitietokanta – Chiledb V1.0

20140210_plantsSain kuin sainkin tämän jonkinlaiseen kuosiin. Ohjelmointi- ja kehitysympäristöksi valikoitui lopulta Python Django. Olihan siinä oma haasteensa tällaisella 40-vuotiaalla harrastelijalla opetella kokonaan uusi ympäritö, mutta jollakin tasolla sekin näemmä sitten onnistui. Perustoiminnallisuus on olemassa. Tietokannasta löytyy lajien ja lajikkeiden tiedot. Nämä ovat linkitetty itse kasvatustaulukkoon. Yksittäiselle kasville voi tehdä päiväkirjamerkinnän, tallettaa siemeniä tai kirjata sadon määrän. Sivun layoutissa on käytetty Twitterin Bootstap3 -tyylisivukokoelmaa. Kieleksi valitsin englannin, sillä en keksinyt nopeasti tapaa, millä tietokannan kenttien nimiin olisi saanut tallennettua ääkkösiä.

Jatkokehittämistä olisi vaikka millä mitalla ja joka päivä keksin olemassa olevaan systeemiin jonkin parannuksen. Päätä on tullut hakattua seinään oikein urakalla. Väliin olen jäänyt johonkin paperilla helppoon asiaan päiväkausiksi kiinni. Sitten yritys/erehdys -menetelmällä ja oikein kovasti miettimältä ratkaissut ongelman. Ei ehkä kauniimmalla, mutta toimivalla tavalla. Hyvänä esimerkkinä tästä on siemenpankin salpapussitulosteet. Ne tulostuu täsmälleen oikean kokoisina A4-arkille niin että tulostettaessa eivät katkea kesken paperin. Lisäksi niihin sai pienellä vaivalla QR-koodin käyttämällä Googlen palvelua. Eipä sillä mitään sen kummempaa käyttöä ole. Puhelimella voi kotosalla lukea koodin ja sitä kautta pääsee samassa verkossa sijaitsevalta Linux-palvelimelta tähän Chile Database 1.0:aan ja selaimeen aukeaa kasvin tiedot, josta siemenet on kerätty.

Oikeasti olisin halunnut tutkia ja kehittää tätä jonkun asioista oikeasti tietävän kanssa. Luulisin että chilipäissäkin on alan osaajia. Olen toki saanut eräältä irkkitutulta apua ja neuvoja, mutta ei häntäkään voi irkissä jatkuvasti pommittaa. Homma pitää saada itse haltuun ensin.

Se pakollinen kuvapläjäys

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.