Ulkokausi lähestyy

"Parvifolium
“Parvifolium

Fataliin “Parvifolium” jaksaa mietityttää edelleen. Tänään aukesi ensimmäiset kukat ja pääsin niitä oitis tarkastelemaan hieman lähemmin. Kukka on pyöreä, tähtimäinen ja pohjaväriltään valkoinen. Halkaisija on noin 10 mm ja sillä on 5 lyhyttä vaaleanvihreää calyx-hammasta. Pilkut ovat vihertävät ja itse kukka on varrestaan 90 astetta taipunut. Yksi niitä näyttää kasvupisteestä kasvavan. Kun Infernochilin chilitietoa katsoo niin useampi merkki kyllä täsmää C. parvifoliumiin. Mieleen tulee ennemmin C. baccatum var. baccatum tai C. baccatum var. praetermissum. Flexu se ei ainakaan ole. Katsotaan nyt mitä marjoista tulee. Tuskin niidenkään avulla tästä tulee lopulta hullua hurskaammaksi. Kauniisti lamoava tuoksuva ja karvalehtinen ilmestys tuo silti on.

Kasvihuonekin valmistui juuri sopivasti vapuksi kun ilmat tilapäisesti taas viilenee, tms. muuta nerokasta ja henkevää. Pari tomaattia siellä jo ottaa tuntumaa. Loput 6 lattiapaikkaa on edelleen mietinnässä. Siling Labuyo sinne ainakin pääsee. Siitä on saatava siemeniä talteen. Vincent Kanadasta sai myös samaa kasvia käsiinsä suoraan Filippiineiltä. Hän lupasi lähettä siemeniä minullekin. Ensi kaudella sitten teen idätyksen ja vertaan.

Kasvihuoneen elektroniset vimpaimetkin toimii lähes oletetulla tavalla. Ainoa murheenkryyni oli vesitankin paineanturi, jonka yhteyteen rakennettu operaatiovahvistin ei oikein toimi oletetulla tavalla. Riippuen operaatiovahvistimen mittausalueen säädöstä, lukema joko heittelee mittauksesta toiseen noin 10% luokkaa tai sitten tankista saa ottaa 15l vettä pois eikä “viisari värähdäkään”. Tarkoitus olisikin korvata paineanturi saman valmistajan mallilla MPX5010DP, joka sisältää itsessään tarvittavan operaatiovahvistimen ja antaa siten paineesta riippuen ulostulonaan 0,2 – 4,7V. Tätä voi lukea suoraan Arduinon analogisella tulolla.

Kaikki chilit ovat käyneet jo ulkonakin tuoden sisään pari ansarijauhiaista, jotka oitis tapoin! Pesiipä niissä nyt jo pari hämähäkkiäkin. Mainittakoon että nähdessäni nuo lentävät pienet valkoiset pirulaiset, joutuivat kasvit kunnon tehosyyniin. Yksitellen kävin jokaisen kasvin lehtien alapinnat läpi. Onneksi niitä ei enempää löytynyt. Toivottavasti eivät ehtineet munia… Niiden torjuntaan on muut kasvattajat käyttäneet jos jonkinmoisia myrkkyjä, mutta kukaan ei taida olla käyttänyt tarkoitukseen sopivia torjuntaeliöitä, esimerkiksi jauhiaiskiilukaisia? 

C. pubescens -lajiin kuuluvia lukuunottamatta kaikki kasvit kukkii ja satoaa. En vaan osaa pubejen kanssa. Ehkä ne vaativat sitä vaihtelevaa lämpötilaa. Puutarhan Kesällä mennään lannoituksen suhteen tämä kausi. Hyvällä mallilla siis taas. Kohta se kirjoittelu aiheesta taas päättyykin kun kasvit saa pihalle.

1 Comment on “Ulkokausi lähestyy

  1. Vai on jauhiaisia jo ulkoa sisään tulossa. Tätä vähän pelkäsinkin. Meillä oli viime kesänä tomaattipenkissä ulkona aikamoinen esiintymä noita valkoisia paholaisia.
    Sisällä pääsin niistä eroon, kun syksyllä leikkelin kaikki lehdet pois talvehtimaan jääneistä chileistä ja tomaateista, myrkyttelin ne pariin kertaan eri myrkyillä ja annoin vasta sitten uusien lehtien kasvaa. Talven on ollut puhdasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.